Chillery chłodnicze
CZYM JEST CHILLER CHŁODNICZY
Chiller chłodniczy jest urządzeniem wykorzystywanym do chłodzenia glikolu lub cieczy w
różnych zastosowaniach.
Jest to rodzaj urządzenia chłodzącego, które może być stosowane w przemyśle,
komercyjnych budynkach biurowych, hotelach, szpitalach i wielu innych miejscach.
Chillery chłodnicze działają na zasadzie cyrkulacji czynnika chłodniczego przez
skomplikowany system rur i wymienników ciepła.
Proces ten polega na absorbowaniu ciepła z otoczenia i oddaniu go na zewnątrz, co
prowadzi do obniżenia temperatury medium, które ma zostać schłodzone.
Jednak by przejść dalej musimy omówić czym jest woda lodowa i jak powstaje.
Woda lodowa to po prostu woda, lub glikol etylenowy, który następnie schłodzony jest do
temperatury ok. 7℃.
W nowoczesnym przemyśle chłodzenie wody jest prostsze, dlatego woda lodowa może być
wykorzystywana jako czynnik chłodniczy w wyżej wymienionym przemyśle.
Skoro wiemy czym jest woda lodowa, omówmy jeszcze jak powstaje.
Woda lodowa powstaje w agregatorach które są wymiennikami ciepła między wodą a
czynnikiem chłodzącym – najczęściej freonem.
JAK DZIAŁA CHILLER
Kiedy wiemy czym jest chiller, oraz mamy podstawowe informacje o wodzie lodowej,
możemy omówić jak działa chiller chłodniczy.
Woda lodowa powstaje w chillerze – schładzaczu cieczy.
Następnie trafia do urządzenia końcowego, którym przeważnie jest wentylatorowy
wymiennik ciepła.
Nasza schłodzona ciecz w parowniku trafia do konkretnych chłodnic wykorzystując system
pomp dystrybucyjnych.
Chillery chłodnicze mogą mieć różne rozmiary i pojemności w zależności od konkretnych
potrzeb użytkownika.
Mogą być zarówno jednostkami stacjonarnymi jak i przenośnymi.
GDZIE JEST WYKORZYSTYWANY I DLACZEGO WARTO Z NIEGO KORZYSTAĆ?
Najczęstszym wykorzystaniem chillerów chłodniczych są budynki komercyjne,
przykładowo hale produkcyjne, szpitale, hotele, służą do odprowadzania ciepła z cieczy.
Głównie są wykorzystywane z budynkach komercyjnych, jednak mają też swoje inne
zastosowanie, przykładowo w gastronomii, czy branży chemicznej.
W przypadku hal produkcyjnych sprawdzają się na przykład w momencie gdzie chiller do
wody chłodzi olej do obróbki metalu.
W branży gastronomicznej również znajdzie swoje zastosowanie chiller chłodniczy, który
sprawi że zdatność jedzenia do spożycia wydłuży się, poprzez trzymanie jedzenia w
specjalnych komorach chłodniczych i mroźniczych.
Dużym plusem na pewno jest fakt, że chillery są bardzo ekonomiczne co przełoży się na
koszty energii elektrycznej.
Nowoczesne jednostki chillera są zaprojektowane tak, aby były bardziej wydajne
energetycznie niż tradycyjne systemy chłodzenia
Bez głębszej analizy, inwestycja w chillery chłodnicze może wydawać się bardzo kosztowna,
jednakże w dłuższej perspektywie możemy uzyskać o wiele niższe koszty – dlaczego?
Efektywnie działająca instalacja przekłada się na niższe koszta eksploatacji, oraz większej
bezawaryjności.
Dzięki chillerom możemy zaoszczędzić na systemie chłodniczym nawet 30%, bez udziału
energii z OZE, z uwagi na wyższą sprawność źródła chłodu, dzięki niższej temperaturze
powietrza zewnętrznego.