Komory chłodnicze

Komory chłodnicze i mroźnicze to znakomite rozwiązanie dla właścicieli firm. Doskonale sprawdzają się do przechowywania produktów żywnościowych, dzięki czemu znacząco przedłużają ich świeżość. Idealnie spiszą się w przypadku mięsa, nabiału, wędlin, owoców i warzyw. Natomiast w komorach mroźniczych należy trzymać lody i mrożonki. Warto także zaznaczyć, że profesjonalna chłodnia jest rozwiązaniem ekonomicznym, dlatego też coraz więcej małych i średnich firm decyduje się na zainwestowanie w wysokiej klasy pomieszczenie chłodnicze.

Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że profesjonalna komora ma dużą bezwładność, dzięki czemu zachowuje właściwe parametry znacznie dłużej niż zwykła zamrażarka lub lodówka.

To bardzo istotne, zwłaszcza gdy mamy do czynienia z brakiem zasilania – możemy mieć wówczas pewność, że produkty w chłodni znacznie dłużej będą przechowywane w odpowiednich warunkach.

Decydując się na budowę chłodni, należy przemyśleć kilka czynników – przede wszystkim grubość izolacji ścian. W procesie głębokiego  mrożenia, izolacja powinna być większa  a agregat dopasowany mocowo także do wymian powietrza, które uzależnione są od specyfiki pomieszczenia oraz od trzymanych w nim towarów.

Jeżeli zależy nam żeby chłodnia była w pełni profesjonalna oraz idealnie dopasowana do asortymentu, który będzie się w niej znajdował, warto powierzyć jej budowę doświadczonej firmie, która służy także fachowym doradztwem. Wówczas możesz liczyć na pomieszczenie o parametrach idealnie dostosowanych do wymagań konkretnych produktów.

Komory chłodnicze mają szereg zalet i swoją funkcjonalnością znacząco przewyższają standardowe lodówki i zamrażarki. Jeżeli zależy Ci na rozwiązaniu ekonomicznym, profesjonalnym, higienicznym i wygodnym, warto zainwestować w komorę chłodniczą, dopasowaną do Twoich oczekiwań i zapewniającą żywności bezpieczeństwo oraz świeżość na dłużej.

lodz chłodnictwo